3 min. read | October 9, 2023 by Lia

5 Graphic Design trends of 2018

De wederopstanding van de gradient…
…en 4 andere trends die je kan verwachten komend jaar

Of het begin februari niet een beetje laat is voor dé 2018-trends? Ach, je hebt nog 11 maanden om er je voordeel mee te doen.

1. Gradients!

Geloof het of niet. Like it or not. De gradients (chique woord voor kleurverloop) komen terug. Dacht je ze veilig en wel opgeborgen te hebben gehad in de diepste kelder die je vinden kon? Ga deze alom vervloekte trend maar weer omarmen. Na een periode van flatter dan flat is er duidelijk behoefte aan speelsheid.

2. Eén huisstijl, meerdere stijlen

De oogkleppen gaan af. We gaan kleurrijke klanten niet meer door een en dezelfde funnel duwen. Weg rigide huisstijl. Hallo responsive kleuren! Hoe een kleur responsive kan zijn? Door er meer mee te durven. Zet verschillende kleurpaletten in voor verschillende divisies of productgroepen en gebruik afwijkende paletten voor uiteenlopende doelgroepen. Gebruikersgemak en klantbeleving winnen het altijd!

3. Knallen met kleur

In onze zwart-witte outfits met een vleugje grijs, lijken we misschien kleurloos. In ontwerpen zijn we maar wat blij met kleur. Het goede nieuws is: het mag weer! Hoe meer contrast, hoe beter. Note voor de geek: neon kan je alleen printen met PMS-inkten, dus dat betekent duurder drukwerk. Hoogtijdagen voor drukkers om de hoek? Dat is ze wel gegund.

4. Illustraties

Eigen gemaakte illustraties zijn de bomb. Illustraties zijn dé aandachtpakkers om producten en diensten uit te leggen en een visie verhalend te delen (storytelling, ook hippig!). En –klopje op onze eigen schouder- dat wisten wij natuurlijk al. Kijk voor illustratie-inspiratie ook naar Mailchimp. Ook Headspace (hieronder getoond) en Duolingo zetten het verdienstelijk in.

5. Geometrie

De geometrie-trend zet door. Lettertypen mogen groot en dik zijn en je ziet veel patronen die zich door de hele huisstijl herhalen. Vormen die een 3D illusie in zich mogen hebben. Zegt het je (nog) niks? Check Monument Valley. Een absolute voorloper. Ik ben fan!

Alles mag, maar niet alles kan

Ben je startend designer? Dan maken deze vijf trends het je niet makkelijk. Het lijkt alsof alles mag. Maar niet alles kan. Zodra je teveel gaat combineren krijg je niveau beneden Word Art-peil. Dat wil je niet. Kies dus je ontwerprichting zorgvuldig.

Dit jaar gaan we grenzen opzoeken en –dat weet ik zeker- verleggen. Brutaal en geordende chaos zijn daarvoor