4 min. read | October 9, 2023 by Lia

What will 2022 bring us?

En wat is in it op het gebeid van information design

Na twee onstuimige jaren met lockdowns, thuiswerken en alsmaar veranderende maatregelen, blijft de behoefte aan begrijpelijke en duidelijke informatie groeien. En dat niet alleen, ook wordt het steeds belangrijker dat de gebruiker zich betrokken en aangesproken voelt in de communicatie, ongeacht afkomst, geaardheid en eventuele beperkingen. Meer inclusiviteit dus!

Gelukkig zijn er ook in 2022 genoeg ontwikkelingen gaande die hieraan bijdragen. Hieronder onze favoriete trens voor komend jaar op een rijtje gezet:

2D meets 3D

Integratie van 2D met 3D elementen levert niet alleen een fris beeld op, maar maakt het ook makkelijker om vorm, materiaal en textuur uit te drukken. Bovendien voelt dit intuïtief doordat 3D dicht bij onze werkelijke belevingswereld ligt. In combinatie met 2D elementen, zoals tekst en platte illustraties worden hiermee vele nieuwe mogelijkheden ontsloten. Wij zijn enthousiast!

Show me the data!

Mede dankzij de vloedgolf aan COVID statistieken, zijn data steeds meer onderdeel geworden van onze dagelijkse feed aan informatie. Om deze datavisualisaties overzichtelijk, begrijpelijk en aantrekkelijk te houden, wordt in toenemende mate dankbaar gebruik gemaakt van ondersteunende illustraties, tooltips en animaties. Anno 2022 zit niemand nog te wachten op droge, saaie en complex weergegeven staafdiagrammen. Toch?

Graphics in beweging

Hierboven al even benoemd: animaties! Bewegend beeld is niet alleen interessanter om naar te kijken, maar kan daarnaast ook informatief van toegevoegde waarde zijn. Het hoeft niet te betekenen dat alles direct moet worden omgezet in een (dure) animatiefilm. In tegendeel! Soms kan een subtiele nudge in een stilstaand beeld al de benodigde nuance aanbrengen.

Textuur en structuur

Duidelijk de meest speelse tendens die we zien: het experimenteren met texturen en structuren in beeld. Door slim gebruik te maken van patronen en subtiele 3D effecten, krijgen illustraties en designs meer karakter en uitstraling.

Can I scroll?

Gebruik maken van de interactieve tools die het web biedt om informatie over te brengen? Wij zeggen yes! Lever informatie in behapbare brokken aan op de cue van een scroll beweging, of breng verdieping in je verhaal via tooltips en pop-ups. De combinatie van visuele en interactieve elementen zorgen ervoor dat de gebruiker actief wordt betrokken bij het verwerken van de informatie en helpt overzicht te houden.

Kijkend naar nieuwsberichten, zou je bijna denken dat polarisatie de wereld heeft overgenomen ­čś▒. Maar als wij kijken naar de ontwikkelingen gaande op gebied van information design, lijken juist samenwerking tussen meerdere vakgebieden, de integratie van verschillende technologie├źn en het aanbrengen van nuance de weg vooruit. En daarmee wat ons betreft ook de enige weg ­čÖé.

Wij kijken reikhalzend uit naar dit gloednieuwe jaar! Jij ook?