Kleur, contrast en helderheid: design voor toegankelijke communicatie
Bij Jaaf Information Design staat het verhelderen van informatie via design voorop. Efficiënte opslag van gegevens in grote tabellen is één ding, maar leesbaarheid is een ander verhaal. “Welke data zijn relevant voor mij?” is een vraag die vaak opkomt. Ons doel is om informatie zó te ontrafelen en te ordenen dat het eenvoudig en begrijpelijk wordt voor de gebruiker.
Hiermee vormt toegankelijkheid de kern van onze missie: we maken informatie helder voor onze doelgroep. Dit omvat ook het visualiseren van gegevens voor mensen met beperkt zicht. Schattingen wijzen uit dat zo’n 5-6% van de bevolking te maken heeft met een visuele beperking zoals kleurenblindheid, en anderen kampen met oncorrigeerbare bij- of verziendheid. In Nederland gaat het alleen al om bijna 1 miljoen mensen.
Design kan een aanzienlijke impact hebben op de visuele toegankelijkheid van informatie. En dat is goed nieuws! Principes die de toegankelijkheid van visuele communicatie vergroten zijn integreerbaar in de huisstijlrichtlijnen van elke organisatie. Op deze manier garandeer je dat visuele communicatie toegankelijk blijft zonder dat het ten koste gaat van de merkuitstraling. Hieronder enkele designprincipes die wij belangrijk vinden.
Essentieel voor de duidelijke waarneming van tekst, iconen en andere elementen. Het juiste contrast bepalen van de voorgrond- ten opzichte van de achtergrondkleur kan echter knap lastig zijn. Gelukkig zijn er online diverse contrast checker tools beschikbaar om je daarbij te helpen. Deze van Adobe is onze favoriet!
Een evenwichtig kleurenpalet is niet alleen aangenaam voor het oog en goed voor de herkenbaarheid van je merk, maar kleuren zijn ook dragers van informatie. Denk aan het groen van een stoplicht of rood van een waarschuwingsbord. Toch zijn kleuren niet voor iedereen goed te onderscheiden en kan met name bij datavisualisaties een probleem vormen. Dit hoeft geen spelbreker te zijn mits je zorgvuldig omgaat met het coderen van de informatie. Gebruik een secundaire methode om data te coderen en pas een kleurenpalet toe dat kleurenblindvriendelijk is.
Illustraties vormen een effectieve en herkenbare methode om informatie te communiceren. Met behulp van vormen en kleuren worden mensen, dieren en hun omgeving tot leven gebracht. Visuele beperkingen kunnen echter de informatiestrekking hinderen. De juiste designkeuzes kunnen gelukkig een verschil maken. Het gebruik van een zorgvuldig geselecteerd kleurenschema kan de duidelijkheid van een illustratie aanzienlijk verbeteren. Een monochroom palet blijft bijvoorbeeld goed herkenbaar voor mensen met kleurenblindheid. Pas daarnaast je illustratiestijl aan op verminderd zicht door het weglaten van onnodige details en het gebruik van stevige contouren.
Het is goed gebruik om designs te laten testen door de beoogde gebruikersgroep, inclusief mensen met een visuele beperking. Op deze manier garandeer je dat wat je creëert daadwerkelijk toegankelijk is. Zo werken wij bij Jaaf samen met partners die beschikken over een dergelijk panel en zo onafhankelijk kunnen toetsen.
Heb je hulp nodig bij het verbeteren van visuele toegankelijkheid binnen jouw organisatie? Wij denken graag mee!