5 min. read | december 28, 2022 door esther

NUI, KI en utilitarian design? Vormgeving anno 2023.

5 trends uitgelegd

Surrealistisch landschap
Adobe Dimensions en photoshop. Foto credit desert: A. Azabache

Grafisch ontwerp is een veelzijdige en dynamische discipline die voortdurend verandert. De snel veranderende technische ontwikkelingen beïnvloeden ook nu weer het vak, zoals we in het verleden al vaker hebben gezien met o.a. de komst van de boekdrukkunst, de industrialisering en de digitalisering. Dit beïnvloedde de manier van werken en de wijze waarop we naar ontwerp / kunst keken.

Enkele ontwikkelingen die we kunnen verwachten in het ontwerp vlak zijn verdere verdieping in de toepasbaarheid van augmented reality, data visualisatie, motion UI en natural user interface (NUI). Dit laatste is de toepassing van gezichts- en gebaarherkenning in oplossingen, interactie zonder extra toevoegingen.


5 meest opvallende trends die we in 2023 kunnen verwachten.

1. 3D

Met stip bovenaan: 3D. Mede door de invloed van bijvoorbeeld Metaverse komt het nabootsen van de realiteit, aangepast aan je eigen wensen steeds meer in de spotlight. Met 3D toepassingen kunnen we hyperrealistische scenes maken, surrealistische scenes en alles wat er tussen inzit. Deze techniek wordt niet meer alleen toegepast bij virtuele realiteiten, maar we zien dit ook terug in o.a. branding en UX design.  

Dall-e | 3D | ki-ontwerp

2. Typografie

Oftwel het lettertype. Dit blijft een belangrijkonderdeel binnen vormgeving, tekst is bedoeld om een boodschap over te brengen maar designers zoeken de grenzen op en gebruiken letters en woorden als vormgevingselement. Zelfgemaakte fonts zorgen voor nog meer een eigen gezicht en naarmate de manier waarop fonts gemaakt kunnen worden verder vereenvoudigt wordt zal deze trend meer en meer gebruikt worden.

Dall-e | 3D tekst | ki-ontwerp

3. Illustraties

We waren al fan van illustraties, het geeft je veel vrijheid om je beeldgebruik te branden en je eigen boodschap uniek en origineel neer te zetten. Dropbox en Mailchimp hebben met hun illustratie voor een enorme boost gezorgd, we zullen meer en meer zien dat ook kleinere merken kiezen voor deze persoonlijke aanpak, en aan de slag gaan met eigen illustraties. Tijdens de industrialisering zagen we een opkomst van handwerk / ambacht als tegenhanger van de ‘zielloze machines’, wellicht is dat ook wat hier deze trend weer voedt in de steeds verdere digitaliserende wereld.

‘Branded’ iIllustratie Credit: Tania Yakunova

4. Utilitarian design

Deze stijl gaat terug naar de kern. De focus ligt op de functie en het praktische en verwijdert onnodige elementen om de gebruiker zo helder mogelijk te servicen. Vorm volgt de functie en de vormgeving wordt beoordeeld op de functie ipv esthetiek. Deze stijl lijkt makkelijk, maar is erg moeilijk. De grens opzoeken van wat je moet weglaten om de functie te versterken zonder het gevoel te verliezen is vaak moeilijker dan dingen gewoon maar toevoegen. Deze stijl heeft als voordeel dat het direct een solide gevoel geeft en vertrouwen wekt. Deze stijl wijkt af van het minimalisme, bij utilitarian design is het einddoel bruikbaarheid en niet eenvoud als stijl.

Verschillende design voorbeelden

5. KI-ontwerp

 KI-ontwerp (kunstmatige intelligentie – ontwerp) is een nieuwe techniek die steeds populairder wordt. KI-ontwerp maakt het mogelijk om afbeeldingen te maken die worden gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Enkele afbeeldingen uit deze blog zijn bijvoorbeeld gemaakt met Dall-e, en deze paragraaf is deels geschreven door GPT, een systeem dat zelf teksten kan genereren. KI-ontwerp kan het design vak (nog) niet overnemen maar gaat wel veelvuldig ingezet worden in brainstorm en schetsfases, waarna het verfijnd kan worden door menselijke inbreng. Er is nog veel discussie rondom KI-ontwerp; wie is de creator bijvoorbeeld? Gaan er banen verdwijnen? Vooralsnog ben ik voor dit laatste niet bang, de banen gaan mogelijk (weer) veranderen waarbij KI het werk kan vergemakkelijken en/of versnellen. En misschien zelfs verder brengen wanneer KI op ideeën komt die we zelf niet hadden bedacht… De toekomst zal het uitwijzen!

Dall-e | 3D render | ki-ontwerp

Ons beter leren kennen?