3 min. read | februari 8, 2018 door Lia

Simsala-CMYK

In designland strooien we met jargon. Om de termen RGB en CMYK kun je als communicatiemedewerker of -manager niet heen. Voor je het weet heb je de verkeerde toverspreuk te pakken. Geen paniek, zo abracadabra als ze klinken, zijn de termen niet.

RGB

De term RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Of Red, Green, Blue; wat jij het makkelijkst onthoudt J. Beeldschermen maken kleur met licht en hebben daardoor een groter kleurbereik dan inkt. Als je CMYK-kleuren gebruikt voor online toepassingen gaan je kleuren er anders uitzien. Groen wordt misschien neon-groen als deze kleuren wel in de afbeelding zaten, maar je dit door de CMYK-instellingen niet zag. Als je dit neon-effect wel ziet zitten, lijkt er niks aan de hand. Toch is het beter om de afbeelding die je online gebruikt blijvend om te zetten naar RGB-kleuren. Dat doe je via Photoshop. Enne, let op: afbeeldingen voor Powerpoint worden ook alleen via schermen getoond: dus RGB-kleuren gebruiken.

CMYK

Andersom kan een geprinte afbeelding er anders uitzien dan op je beeldscherm. Het principe is hetzelfde. Door het grotere kleurbereik van schermen, zwakt de kleur die buiten het bereik van de inkt valt af naar een haalbare toon. Resultaat: je fraaie felle rood is teleurstellend viezig rood geworden, je neon-groen is ongewenst getransformeerd tot donkergroen. Niet doen dus. Een CMYK-kleur kan met elke drukgang iets variƫren door drukinstellingen en kleurmening van Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart. Dat brengt ons tot de laatste in het rijtje, PMS.

PMS

Wat als je nou echte felle kleuren wil drukken, zoals neon of goud? Dan roep je heel hard de letters P.M.S. Gaat er al een belletje rinkelen bij het horen van deze term? En nee, we hebben het niet over die periode in de maand waarbij het vrouwenlichaam overhoop ligt. Want bij PMS-inkt is alles juist glashelder. PMS-inkt is ‘voorgemengd’. Deze inkt mengt niet tijdens het afdrukken, maar wordt extra toegevoegd. PMS-inkt heeft hiermee altijd exact dezelfde kleur. Pantone heeft ruim 1100 vastgelegde en genummerde kleuren. Wanneer je 100% grip op je kleur wilt hebben, is PMS-inkt the only way to go. Zo druk je overal ter wereld jouw logo in dezelfde kleur. PMS verkrijg je alleen met offset techniek en niet met digitale print. Digitale print zet je in bij kleinere oplages drukwerk om de kosten laag te houden. Bij grotere oplages is digitaal printen duurder dan offset. Stof tot nadenken dus!

Drie dingen om te onthouden:

1. RGB: beeldschermgebruik

2. CMYK: digitaal printen en drukwerk

3. PMS: offset-drukwerk

Simple as that. Als je het toch even kwijt bent, snor je gewoon dit artikel weer op!

Ons beter leren kennen?