4 min. read | december 12, 2023 door Cleo

Tips voor een groene kerst

De feestdagen staan weer voor de deur! Terwijl we ons verheugen op gezelligheid, en genieten natuurlijk voorop staat tijdens deze dagen, is het ook een tijd waarin nagedacht kan worden over duurzaamheid.

Jaaf is graag bezig met zoeken naar milieu bewuste mogelijkheden, dus delen we enkele tips om jouw kerstversiering net zo te groen te maken als je kerstboom.

Tips voor buiten

1. Verlichting

Gebruik led-verlichting. Dit is duurzamer omdat een veel groter deel van de elektriciteit wordt omgezet in licht dan bij andere type verlichting. Zet hier een tijdschakelaar op, zodat de verlichting alleen aanstaat wanneer het donker is. En om het extra gezellig te maken, zet je de grote lampen uit wanneer de kerstverlichting aanstaat.

2. Kerstversiering

Ben je de kerstversiering die je de afgelopen jaren ook al in de boom hebt gehad beu? Wissel eens van versiering met je buren, vrienden of familie! Dan heb je iets nieuws zonder het te kopen. Ruim na de feestdagen alles weer netjes op, dan kan het nog lang mee.

Je kunt ook zelf aan de slag gaan! Hier zijn we bij Jaaf groot fan van. Haak je eigen kerstslinger of maak je eigen kerstkrans met takken uit de boom. Of ga aan de slag met papier marché om je eigen kerstballen te maken, kortom; genoeg mogelijkheden voor een creatieve middag.

3. Boom

Een kunstboom wordt eigenlijk pas duurzaam zodra je hem langer dan tien jaar gebruikt. De meest duurzame mogelijkheid is natuurlijk om een plant die je al in huis hebt te versieren. Maar wil je graag een milieu bewuste kerstboom, huur of adopteer dan een lokale boom met kluit. Op deze manier kan een boom na de feestdagen weer terug geplant worden. Je kunt zelfs het jaar erop weer dezelfde plant mee naar huis nemen!

Tips voor binnen

4. Kerstinkopen

Hetzelfde geldt voor je kerstinkopen, steun de lokale winkels. Denk goed na of iemand een cadeau niet al zelf heeft en wel echt gaat gebruiken. En neem natuurlijk je eigen tas mee.

Ook met het inpakken van de kerst cadeaus kun je creatief los gaan. Gebruik bijvoorbeeld kranten papier, zelfgemaakte tekeningen, bladmuziek of stoffen doeken. Of stop je cadeau in een leuk blik die vervolgens ook nog gebruikt kan worden. Krijg je wel cadeaus met inpakpapier en lintjes, maak deze dan voorzichtig open zodat je de verpakking kunt hergebruiken!

5. Kerstkaarten

Bezorg je kerstkaarten zelf, als het in de buurt is of je toevallig in de buurt bent. Kun je niet anders dan ze versturen, maak dan bijvoorbeeld je kerstkaart zelf!

6. Kerstdiner

Zet groente in de spotlights dit kerstdiner, en steun lokale ondernemers en biologische boeren door boodschappen te doen in kleinere speciaalzaken. Gebruik ook vooral echt servies tijdens het eten, staat een stuk gezelliger en veel milieu bewuster dan wegwerp servies.

Heb je de volgende dag een hoop eten over? Wees creatief! Maak er soep van of ga er uitgebreid mee borrelen.

7. Outfit

Draag je outfit van vorig jaar in plaats van nieuwe kleding te kopen voor de feestdagen. Verander het door een andere riem, stropdas of sieraden toe te voegen.

Maar vooral…

De allerlaatste tip, wat eigenlijk de belangrijkste is: geniet! De feestdagen draaien vooral om gezelligheid en samen zijn.

Jaaf wenst je vast een hele fijne kerst!

Ons beter leren kennen?