4 min. read | april 10, 2024 door Cleo

Wat is Information Design?

De magie van Information Design ligt in het vermogen om complexe informatie, of dat nu grote dataverzamelingen, gebruiksaanwijzingen, of educatieve content is, om te zetten in duidelijke en aantrekkelijke visuals zoals grafieken, infographics en interactieve interfaces. Het doel is om de gebruiker in staat te stellen snelle inzichten te verkrijgen, betekenisvolle patronen te herkennen en effectieve beslissingen te nemen op basis van de gepresenteerde informatie. Denk aan een metrokaart: met slechts één blik kun je zien waar je bent, waar je naartoe wilt en hoe je er komt, ondanks het complexe netwerk van routes en stations. En dat is hoognodig: in een tijdperk waarin de hoeveelheid beschikbare data exponentieel groeit, wordt het steeds belangrijker om door die data op een zinvolle manier te kunnen navigeren. 

In deze blog bespreken we een aantal handige tips waarmee je zelf de principes van information design kunt toepassen om helder, toegankelijk en begrijpelijk te communiceren.

Plaats jezelf in de schoenen van de gebruiker van je ontwerp. Wie zijn ze? Wat weten ze al, wat weten ze niet? Wat hebben ze nodig om te begrijpen wat je wilt communiceren? Dit betekent dat je moet anticiperen op hun vragen, verwarringen en de informatiebehoefte die ze zelf misschien niet eens herkennen. Door te ontwerpen met je gebruiker in gedachten, kun je informatie zo ontwerpen dat deze niet alleen informatief is, maar ook intuïtief.

Minder is meer. In een wereld vol met informatie-overload is het belangrijk om je boodschap terug te brengen tot de kern. Vraag jezelf af: “Wat is de kernboodschap die ik wil overbrengen?” en “Hoe kan ik deze zo helder en beknopt mogelijk communiceren?”. Door je te focussen op de kern, voorkom je dat de gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet en de boodschap verloren gaat.

Visualisaties, zoals grafieken, illustraties en iconen, kunnen complexe informatie op een manier presenteren die direct wordt begrepen. Ze trekken de aandacht en maken abstracte informatie tastbaar. Deze visuele taal is snel en intuïtief, waardoor (bijna) iedereen deze taal begrijpt. Denk aan een rood stopbord, de weersvoorspelling in een lijngrafiek of emoji’s. Kleuren, vormen, symbolen, vormen en compositie brengen effectief de boodschap over.

Wacht even met het direct uitwerken van je eerste ideeën. Begin met ruwe schetsen om verschillende benaderingen te verkennen. Schetsen is een krachtige methode om concepten snel te visualiseren en verbeteringen door te voeren. Werk vanuit hier toe naar meer verfijnde prototypes. Dit proces helpt niet alleen om je ideeën te verduidelijken, maar biedt ook waardevolle inzichten die je kunt gebruiken om je uiteindelijke ontwerp te optimaliseren.

Last but not least, test je ontwerpen op echte gebruikers. Observaties en feedback kunnen verrassende inzichten opleveren en aangeven waar aanpassingen nodig zijn om het ontwerp te verbeteren. Door te testen, kom je er pas echt achter of je ontwerp functioneel en effectief is.

Dit was een beknopte samenvatting van de essentie van Information Design. In de komende blogs gaan we dieper in op alle complexe, fascinerende en veelzijdige aspecten van Information Design. Nieuwsgierig naar meer? Volg ons op LinkedIn of Instagram of luister binnenkort de podcast op Spotify.

Ons beter leren kennen?